Translate

Sunday, January 31, 2016

Gyülekezeti összejövetel – Ron McKenzie

Gyülekezeti összejövetel – Ron McKenzie


Időpazarlás     Ma a legtöbb gyülekezeti összejövetel idő és energiapazarlás, legyen az akár egy nagy mega gyülekezet vagy egy kis házi közösség. A legtöbb ok, amit az ilyen összejövetelek védelmében felhoznak, valójában nem állja meg a helyét.
1. Dicsőítés/imádás      A legtöbb keresztyén azt gondolja, hogy a dicsőítés/imádás egy olyan dolog, amit vasárnap teszünk. Ez nem igaz. Az egész életünkkel Krisztust kell dicsőíteni, ill. imádni. Egy nagy csoportban dicsőíteni és imádni Istent különösen bátorító, de nem nélkülözhetetlen.
2. Tanítás     Egyetlen ige sem beszél róla a Szentírásban, ami azt javasolná, hogy a keresztyéneknek hetente egy órás jó tanítást kellene hallgatniuk egész életükben. Egy új keresztyén, aki komolyan követni akarja Jézust, a keresztyén hit alapjait néhány héten belül megtanulhatja. Onnantól fogva képesnek kell lennie a Szent Szellem hangjára hallgatni. A heti egyszeri tanítás fő célja, hogy lehetőséget biztosítson a tanítónak az előadásra. Ha egy keresztyénben valamilyen kérdés merül fel, megkeresheti a választ a Szentírásban, vagy utána nézhet az interneten. A mai modern keresztyének már olyan sok tanítást hallottak, hogy bele fulladnak. Amire valóban szükségük lenne az egy kicsivel több cselekedet, de arra nincs lehetőség a gyülekezeti összejöveteleken.
3. Felvigyázás     A legtöbb keresztyén tisztában van vele, hogyan vegyen fel egy szent álarcot a gyülekezeti összejövetelek ideje alatt. Általában a vének felelősek a felvigyázásért, de fogalmuk sincs róla, hogy a hívők hogyan élik a mindennapi életüket. Egy hiteles felvigyázás biztosításához egy vénnek látnia kellene, hogy egy keresztyén hogyan éli meg az életét a családjában és a munkahelyén. A legjobb módszer egy személy szellemi állapotának megítélésére, ha megbízzuk őket valamilyen szolgálattal a világban.
4. Képzés     Az összejövetelek látogatása passzivitásra neveli a keresztyéneket. A legjobb képzési mód az, ahogyan Jézus képezte ki a tanítványait. Vigyél magaddal néhány embert a világba és cselekedd azt, amit Jézus tett, akkor meg fogják látni, hogy működnek a dolgok. Amikor egy ideig már megfigyelték egy érett szolgáló munkáját, meg kell engedni nekik hadd foglalkozzanak a könnyebb esetekkel a szolgáló felügyelete mellet. Ha szükséges, akkor a szolgáló be tud avatkozni és segít, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan kellene. Amikor már ők is alkalmassá válnak a szolgálatra, meg kell kérni őket, hogy kezdjenek el ők is kiképezni másokat. Ez fogja valóban hatásossá tenni a szolgálatukat.
5. A szellemi ajándékok    Néhány ember problémájának megoldásában csak az segít, ha több ember egyidejűleg mozdul az egymást kiegészítő szellemi ajándékokban. Ez megtörténhet egy gyülekezeti összejövetel alkalmával is, de az rendszerint kevésbé hatékony lesz, mert ott egyetlen szupersztár a szolgáló. A Szent Szellem hatékonyabban tud munkálkodni, ha keresztyén barátok egy lakás nappalijában jönnek össze. A Szent Szellem jobban szereti, ha egymást szerető emberek csoportja között áramolva munkálkodhat.
6. Az ajándékok működésének megtanulása.   Egy összejövetel nem a legjobb hely a szellemi ajándékok működésének megtanulásához. Jobb környezet ehhez egy barátságos otthon néhány megbízható emberrel. Amikor a keresztyének már megtanulták az ajándékaik használatát, a következő lépés nem az, hogy kiálljanak a gyülekezeti közösség elé, hanem hogy kimenjenek a világba szolgálni néhány baráttal.
A Zsidókhoz írt levél    Sokan a Zsidó 10:24-25-ben leírt összegyülekezésre hivatkoznak. „És ügyeljünk egymásra, a szeretetre és jó cselekedetekre való felbuzdulás végett, El nem hagyván a magunk gyülekezetét, amiképpen szokásuk némelyeknek, hanem intvén egymást”. Az „összegyülekezésre” használt görög szó "episunagogue". Nem találunk az Újszövetségben arra vonatkozó javaslatot, ami csak szabályos összejövetelekre vonatkozna. Jézus ugyanazt a szót használta az összegyülekezésre, mint amikor arról beszélt, hogy egy tyúk összegyűjti a csibéit a szárnyai alatt. Ez értelmezhető egy szabályos összejövetelre, de gyakran nem. A Zsidó levél írója figyelmeztet a többi hívőtől való elkülönülés veszélyére. Jézus azt akarja, hogy a keresztyének „ügyeljenek (vigyázzanak) egymásra”. Ez megtörténhet bárhol, de ritkán történik meg a nagy összejöveteleken, ahol az emberek csak sok „noszogatásban” részesülnek az igehirdetőktől.
Látogatók vagy követők    Amikor egy személy Jézus Krisztusban hitre jut, az elterjedt szokás az, hogy az új keresztyén csatlakozzon egy jó gyülekezethez. Akik a gyülekezetbe hívják, azt feltételezik, hogy ha az új hívők hetente egyszer a gyülekezeti alkalmat látogatják, akkor minden rendben lesz; mintha az összejövetelek megoldást jelentenének mindenre. De ez nem így van. Keresztyének milliói látogatják a gyülekezeti összejöveteleket sok éven keresztül, és mégis hitben gyermekek és kevésbé hatékonyak maradnak. Azok a dolgok, amik megoldódnak Jézus követésének első néhány hónapjában, azokat az életük hátralévő részében is folyamatosan rendben kell tartani. Jobb lenne, ha azt mondanánk az új keresztyénnek, hogy találjon valakit, akit követhet (ez a Páli megközelítés). Ha az új keresztyénnek egy pásztori hajlama van, akkor találnia kell valakit, aki eredményesen működik a pásztori ajándékban és követni őt mindaddig, míg hatékony szolgálóvá nem válik. Akinek evangélista elhívása van, annak pedig találnia kell egy eredményes evangélistát és követni őt mindaddig, míg hatékony evangélistává nem válik. Ha az új keresztyén prófétikus hajlamú, akkor egy hitelesen működő prófétát kell találnia, követni őt és megtanulni tőle, hogyan válhat hiteles prófétává. Ha az új keresztyén nincs tisztában az elhívásával és nem a megfelelő személyt választja, akit követ, akkor ez rövid időn belül nyilvánvalóvá fog válni és választhat egy másik személyt, akit követnie kell, amikor az elhívása már világossá fog válni. Egy érett keresztyén követése messze hatékonyabb stratégia egy új keresztyén számára, hogy megtanulja Jézus dolgait,mint egy gyülekezethez csatlakozva az összejövetelek látogatása. Nem azt kellene erőltetnünk, hogy az új keresztyén csatlakozzon egy gyülekezethez. Helyette azt kellene mondanunk: „kövess engem” vagy „kövesd Jánost” vagy „kövesd Istvánt”.
Azt cselekedni, amit Jézus cselekedett Három éven keresztül látogattam egy szemináriumot, hogy előadásokat hallgassak minden nap. Mindent egybevetve annyit tanultam meg, hogyan prédikáljak egy összejövetelen. Nem azt tanultam meg hogyan cselekedjem Jézus dolgait. Megtanultam azt is, hogyan vezessek le összejöveteleket. Sok év után már egész jól ment. Képes voltam egy összejövetelt „fél szemmel odafigyelve és mindkét kezemet hátratéve” levezetni, de nem történtek olyan események, amiket Jézus az evangéliumokban cselekedett. A gyülekezeti összejövetelek tele vannak passzív és erőtlen emberekkel. Véget kell vetni ennek a szellemileg szegényes körforgásnak, mielőtt a következő generáció színre lép. Ez nem az összejöveteleken múlik, hanem akkor fog megtörténni, amikor új keresztyének elkezdenek valakit követni, aki Jézust követi. Jézus arra hívott el tizenkét embert, hogy kövessék őt. A tanítványok mindenhová követték Jézust és közben megtanulták azt cselekedni, amit Ő cselekedett. Amint képesek voltak megcselekedni azt, amit Ő cselekedett, Jézus hagyta őket hadd tegyék önállóan a dolgukat, de figyelt rájuk, hogy beavatkozzon, ha rosszra fordulnának a dolgok. Amikor gyakorlatot szereztek az önálló szolgálatban, Jézus kiküldte őket, hogy mások őket követve tanuljanak. Leragadni a közömbösségben Amikor egy gyülekezet összejövetelt tart, az olyan, mint egy autó, aminek jár a motorja, de a sebességváltó kar a „0” helyzetben van. Ez nem hangzik rosszul, csak éppen az autó nem megy sehova.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.