Translate

Thursday, April 7, 2016

Szükséges az ébredés - Dr. Torrey R. A.



                                      Szükséges az ébredés



                                             Dr. Torrey R. A.

    „1900-ban, alig  valamivel Moody halála után tartotta ezt a beszédet.  Dr. Torrey utána hamarosan beutazta  a világot.  Nagy  ébredés  volt mindenfelé   amerre   szolgált,  százezrek  tértek   meg,  a  beszéde hatására. Ez a beszéd ma is jó, építő olvasmány. Bárcsak Isten  ma  is  leterhelhetné  az olvasó szívét  az ébredés utáni   vággyal,  olyan   ébredésért,  amely  egy   igazi,   általános,  és mindenfelé kihatna.” Dr. Riche.  
               Hogyha helyesen  akarunk imádkozni,  akkor  legtöbbet  az ébredésért  szükséges  imádkoznunk. Ha  valaha  alkalmas idő  volt  arra, hogy a zsoltáríró szavaival kiáltsunk Istenhez: „Avagy nem ébresztesz fel minket ismét, hogy néped örvendezzen    Benned?” (Zsolt. 85, 7.) akkor napjainkban van ez az idő. Ideje, hogy  az  Úr  cselekedjen,  „mert  megrontották a Te törvényedet”  Zsolt. 119, 126.
Az  Isten írott Igéjét  semmibe  veszik a világiak és az egyház. Ez az  idő  nem az elkeseredés ideje, - azok  akik hisznek Istenben  és  a  Bibliában,  azok  soha  nem keserednek  el,- hanem  ez  a  Jehovának  az ideje, hogy Ő cselekedjen. A hívő  keresztyén, aki őrálló a Sion falán, együtt  kiálthat a Zsoltáríróval:  „Ideje,   hogy   az  Úr cselekedjen, semminek  állítják a Te    törvényedet. Zsolt. 119, 126.
        Napjainkban szükség van egy nagy igazi általános ébredésre!        
        Legelsősorban  vizsgáljuk  meg,  hogy  milyen egy  általános, nagy ébredés!?
  1. Az  ébredés  megelevenedést vagy életre kelést jelent. Mivel egyedül  Isten   adhat  életet,  azaz  ébredést,  és mikor Isten  meglátogatja  az  Ő  népét és Szent  Szellemének (Lelkének)  erejével új  életet  ad  nekik,  és Ő általa életet  ad  a bűneikben és vétkeikben halott bűnösöknekVallásos izgalmat  kelthetnek  az agyafúrt módszereikkel  és   hipnotikus   hatásokkal  a  csupán „hivatásos”  evangélisták, de  az  nem  ébredés,  és  nem erre  van  ma  szükségünk. Ez az ördög ébredés-utánzata.
  2. Általános ébredés az, amikor nem korlátozódik csupán egyes helyekre ez az új, Istentől származó élet, hanem minden hívőre és az egész fölre kiterjed. Új életet Istentől – ez az ébredés. Azért van szükség egy általános ébredésre, mert a lelki ínség, pusztulás és halál általános. Ez nemcsak egy országban van így, bár lehetséges, hogy egyes országokban sokkal jobban meglátszik, mint más országokban. Épp úgy megtalálható a külmisszióban, mint a belmisszióban. Voltak helyi ébredések. Az életadó isteni Lélek egy-egy gyülekezetre hatott, de nekünk sürgősen szükségünk van egy általános nagy ébredésre.   
 
 
                          Mi a következménye az annyira szükséges ébredésnek?
 
    Nézzük meg néhány percben az ébredés következményeit. Ezek  a következmények                       
                                   a   szolgákon,  a gyülekezeten,
                               és a hitetleneken láthatók.
              I.     Az ébredés következménye a prédikátorokon, szolgákon:
  1.   Az Úr szolgája új szeretetet (felelősséget) kap a lelkek iránt. 
Nekünk szolgáknak általában nincs olyan szeretetünk, mint a milyenre      szükségünk  volna. Nem  szeretjük  annyira  a  lelkeket, mint Jézus szerette, nem szeretjük úgy őket, ahogy Pál szerette. De hogyha  Isten  meglátogatja az Ő népét, akkor a szolgáknak égni fog a szívük az elveszettekért. Nagy vágyakozással mennek akkor embertársaik megmentése érdekében. Akkor elfeledkeznek arról a nagyravágyásról, hogy nagyszerűen prédikáljanak, elfeledkeznek a hírnévről, csupán az a vágyuk, hogy embereket Krisztushoz vezethessenek.
  2. Amikor  igazi   ébredés  van,  akkor  a prédikátorok  új szeretetet  kapnak Isten Igéje iránt és új hitet nyernek az Isten Igéjében. Elvetik a kétségeket és kritikájukat a Biblia iránt és prédikálják a Bibliát, különösen a megfeszített Krisztust prédikálják.
A valódi ébredés sokkal többet fog felforgatni és mindent helyre állítani, mint bármilyen igyekezet.
      Ha ébredés van, a prédikátor új szabadságot és erőt nyer prédikálásában. Többé nem egy hetes gyötrődés egy prédikáció elkészítése, és nem idegterhelő erőlködés a prédikálása az így elkészített beszédnek. Az ébredés idejében öröm és felüdülés a prédikálás és erő van benne.     
                   
 
                            
                     II.  Az ébredés következményei a hívőkön ugyanazok, mint     
                                   amelyek  az igehirdetőkön láthatók.
 
   1. Ébredés idején a hívők kijönnek a világból és elkülönítik magukat a világtól. Hívők, akik kártyáztak, táncoltak és enyelegtek a világgal, akik színházba és szórakozni jártak, mindezt feladják. Ezt többé nem egyeztethetik össze növekvő új életükkel és világosságukkal.
  2   Ha ébredés van, akkor a hívők új imalelkületet nyernek. Többé az imaórák nem kötelességből, hanem a szív szükségéből erednek. Komoly imádságok történnek éjjel és nappal. Nem lesz kérdés többé, meghallgatja-e Isten az imádságot? Tudják, hogy meghallgatja Isten az imádságukat. És éjjel-nappal ostromolják a kegyelem királyi székét.
  3   Amikor ébredés van, akkor a hívők munkára indulnak az elveszett lelkekért. Nem csak összejövetelekre járnak, hogy örvendezzenek és áldást kapjanak, hanem azért járnak összejövetelekre, hogy figyeljék a lelkeket és hogy Krisztushoz vezessék őket. Beszélnek az emberekkel az utcán, az üzletben és otthonaikban. Krisztus keresztje, az üdvösség, a menny és a pokol lesz beszédük állandó tárgya. A politika, az időjárás, a divat és a legújabb regények mind feledésbe mennek.
  4   Amikor ébredés van, akkor a hívők szívében Krisztusban való új öröm van. Az élet öröm, és az új élet új öröm. Az ébredés napjai boldog napok, mennyei napok a földön.
  5    Amikor ébredés van, akkor a hívők új szeretetet kapnak Isten igéje iránt. Éjjel-nappal tanulmányozni szeretnék azt. Az ébredés nem kedvez a színháznak és szórakozóhelyeknek. De nagyon jó a könyvüzletnek és a Biblia-társaságoknak.         
                                      
 
                
                    III.   Az ébredésnek döntő hatása van megtéretlen világiakra.         
 
  1. Mindenek  előtt  az  ébredés   mély  bűntudatot   ébreszt.   Az  Úr   Jézus  mondta,  hogy  a  Lélek  eljön, meg fogja  győzni  a világot a bűnről.  Jn. 16, 7-8.
Most már  látjuk, hogy  az az  ébredés,  amikor a Lélek jön és ezért új, bűnről való meggyőződés történik ilyenkor. Ha  látod, hogy valamire azt mondják  az emberek, hogy „ébredés”és  nincs  bűn-meggyőződés (bűnbánat), mindjárt  tudhatod, hogy nem valódi ébredés.  Ez egy biztos jel!
  2.   Az ébredés (minden esetben) megtérést és újjászületést ad. Az első pünkösd  eredménye  új élet  és  új erő  volt  a  százhúsz  számára a felházban.
       A  pünkösd  második következménye,  egy  nap alatt háromezer  megtérés  volt.  Ez  mindig  így van. Állandóan olvasok  itt és ott ébredésről, ahol a hívők áldást nyertek, de nem volt megtérés. Kételkedem az ilyesmiben.
      Hogyha a hívők igazán megújulnak, akkor mennek az elveszettek után,imádkoznak értük, bizonyságot tesznek előttük és igyekeznek megnyerni őket. És lesz megtérés.
                  
 
                                            Miért szükséges egy általános ébredés?
 
     Láttuk, hogy mi egy általános (igazi) ébredés, mit végez el. Most pedig nézzük meg azt, hogy miért szükséges az ébredés napjainkban.       
        Azt gondolom, hogy annak a puszta leírása, hogy mi az ébredés és mit végez, világosan mutatja, hogy nagyon szükséges, de nézzünk meg néhány dolgot, melyek miatt meglátjuk, hogy mennyire szükséges ma. Amikor ezeket az állapotokat megmutatom, lehet, hogy némelyek pesszimistának fognak nevezni. Hogyha a tényekkel való szembenézés  pesszimizmus, akkor  csak  nevezzenek  engem  is pesszimistának. De ha azt nevezi valaki optimistának aki behunyja a szemét, és a feketére azt mondja, hogy fehér, a tévedésre azt mondja, igazság, a bűnt igazságnak nevezi és a halált életnek, akkor én nem akarok optimista lenni. Azonban én mindenképpen optimista vagyok. A valódi állapotra való rámutatás, egy jobb állapotra fog vezetni
    
 
 
                                              1.   Először nézzük meg a szolgálatot.
 
 
   1.   Vannak   közöttünk  akiket  ortodox   prédikátoroknak   neveznek, olyanok, akik valóságban hitetlenek. Ez világos és vitathatatlan tény.
Nincs semmi lényeges különbség némely hitetlen és némely teológiai tanár  tanítása között. A különbség csak  annyi, hogy az  utóbbiak nem olyan  őszintén és mezítelenül  tárják elő, az  igazságot. Sokkal finomabban és kegyes szavakkal csomagolják ugyanazt. Az új tanítások  sok esetben  nem  más,  mint ezeknek  a  hitetleneknek  a  tanítása  cukorral behintve.
 Gyakran a mi leendő prédikátorainkat hitetlen tanárok készítik elő. Amikor a szemináriumba mennek, éretlen fiuk még, és amikor elvégzik a teológiát, hitetlenként jönnek ki onnan sok esetben, és így mennek ki és megmérgezik az egyházat.
 
   2     Még hogyha a mi lelkipásztoraink ortodoxok  is, nagyon  sokszor nem imádkozó emberek. Hány  modern lelkipásztor ismeri az  imádkozásban való tusakodást, hányan tudják, hogy mit jelent az éjszakának jórészét az imádkozásban eltölteni?  Azt nem  tudom,  hogy  hányan teszik ezt, de azt tudom, hogy sokan nem teszik.
 
  3,    Közülünk sok lelkipásztorban nincs  meg a lelkek iránti szeretet. Ugyan hányan prédikálnak azért, mert kell prédikálniuk, mert érzik, hogy  az  emberek  mennek a kárhozatba és a prédikálás által némelyeket megmenteni szeretnének? Vajon  hány olyan prédikátor van, aki prédikálása után könyörög  –  miként Pál  –  az  embereknek,  hogybéküljenek meg az Istennel?
    
 
 Talán  eleget  beszéltem  magunkról, igehirdetőkről, de  világos, hogy  szükséges az ébredés  mi miattunk,  máskülönben  rémülettel telve  fogunk  megállni  azon  a  rettenetes  napon,  amely  biztosan közeledik.
           
                                                                                                                                                                                    
                                               2.  Most nézzük meg az egyházat.
 
 1.    Nézd meg az egyháznak a dogmai tanítását, milyen rossz itt a helyzet. Többen nem hisznek a teljes Bibliában. Szerintük a Mózes első könyve mitológia csupán, Jónás története csak allegória s még az Isten Fiának csodáiban is kételkednek. Az imádkozás régimódi, és a Szent Lélek munkáján mosolyognak. Megtérni szükségtelen, és már nem hisznek a pokolban. És nézd meg, hogy milyen tévelygések lettek a következményei a hitetlenségnek: „keresztyén tudomány”, unitáriusok az univerzalizmus (mely szerint senki nem kárhozik el), a spiritizmus, stb. az ördög tanításainak teljes zűrzavara.
 2.  Nézzük meg az egyház lelki helyzetét. A gyülekezeti tagok világiasak. Sok gyülekezeti tag épp oly mohó, vággyal szeretne meggazdagodni, mint a világiak. A világ módszereit is felhasználják ebből a célból és épp úgy ragaszkodnak hozzá, ha megszerezték, mint bárki a világban.
      Hiányzik az imaélet mindenfelé a gyülekezeti tagoknál. Valaki azt mondta, hogy a hívők átlagban nem töltenek naponta több időt imádságban, mint öt percet.                             
      Az Isten igéjének elhanyagolása együtt jár az imádkozás elhanyagolásával. Sokan kétszer annyi időt töltenek el újságolvasással, mint amennyit eltöltenek az Isten Szent szavában való fürdéssel és megtisztulással. Vajon hány hívő tölt el naponta egy órát Biblia- tanulmányozással? Félre az ima-elhanyagolással, az igeolvasás elmulasztásával! A gyülekezeteknek gyorsan növekszik a jövedelmük, de a misszionáriusok pénztára üres. Szinte ijesztő, hogy évente egy dollárt sem adnak a hívők a külmisszió részére.
 Azután egyre inkább semmibe sem veszik az Úrnak napját. A világi örömök napjává lesz, nem pedig szent szolgálat napjává. Az újságok, regények olvasása foglalja el a Biblia olvasás helyét. Baráti látogatás, szórakozás foglalja el a vasárnapi iskola és az istentisztelet idejét. A hívők összekeverednek a világi szórakozásokban (a világgal).         
       A gyülekezet tagjaiból milyen kevesen léptek igazán közösségre Krisztussal a lelkek megmentésében. Azt hiszem, eleget beszéltem az egyház állapotáról.
 
                                                        
                                               A világ állapotát vegyük most sorra.  
 
  1.  Nézd   milyen   kevés  megtérés  van.  Ritka  az  a  gyülekezet, ahol emelkedik  a  hívők száma.  De ott is ahol  ilyen gyarapodást látunk, milyenkevés estben látunk mély, igazi megtérést.
  2.  Hiányzik a bűnösség tudata! A bűnt  tévedésnek vagy gyengeségnek nevezik.
   3. Növekszik a hitetlenség. A Bibliát sokan felsőbbrendű tudásuk címén utasítják vissza.
   4. A hitetlenséggel  kéz  a  kézben halad az erkölcstelenség. Ezek   iker testvérek, mindig  együtt járnak. Nézd  meg  a  törvényesített paráznaságot, amit  úgy hívunk, hogy  elválás. Utána mással házasodnak  össze. Ezrével vannak olyan tekintélyes  férfiak  Amerikában,  akik más  ember  feleségével élnek együtt és olyan  úgynevezett, tisztességes asszonyok,  akik  más  asszony  férjével  élnek együtt.  
      Szegény és gazdag sóvárog a pénz után. Szükségünk van mély, széles általános ébredésre. Ha nem lesz ilyen ébredés, szétesik a gyülekezet, a család, és az állam. Egyedül az ébredés gátolhatja meg az erkölcstelenséget és a hitetlenséget. Puszta érvelés ezt nem éri el, csak a mennyei szél, a Szentszellemnek egy újabb kiáradása, csak egy igazi:Istentől küldött ébredés. Hogyha a Szentszellem kiárad, a hitetlenséget a Biblia mind elsöpri. Nem a vitatkozás, hanem az Isten Szelleme volt az Aki száműzte a feledésbe Voltairet és társait. Újra szükségünk van Isten leheletére, hogy elfoglalja a szószékeket. Hiszem, hogy jön Istentől a lehelet.
      A mának legnagyobb szüksége az ébredés. Hogy szükségünk van ébredésre, az világos. Mit tegyünk tehát? Imádkozzunk!! Vegyük a zsoltáríró imádságát: „Ébressz fel minket, hogy a Te néped örvendezzen BENNED!” Zsolt. 85, 7.  Vagy vegyük Ezékiel imáját: „Jöjj a négy szelek felől (Isteni Lehelet) Lélek és lehelj ezekre a csontokra, hogy életre keljenek!”  Ez. 57, 9. Psz… zúgást hallok… Szinte érzem a szellőt az arcomon. Szinte látom, amint az egész sereg lábra áll. Imádkozzunk tehát, amíg el nem jön a Lélekés Isten föl nem ébreszti az Ő népét.
                                                               
        Imádkozzunk!       Imádkozzunk!!       IMÁDKOZZUNK!!!    

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.